Search function

Any ideas about how to improve MediaMonkey? Let us know!

Moderator: Gurus

citled
Posts: 2
Joined: Wed Jan 21, 2009 5:28 am

Search function

Post by citled » Sat Aug 27, 2011 5:00 am

I was once a user of Creative Mediasource, an excellent music organiser/player, until I was totally converted to MediaMonkey. I have a database of over 28000 singles, all catelogued on MediaMonkey. I find the search function a bit nigglely. If I want to call up say, hits by The Squeeze, I have to type 'Squeeze' in notepad and cut and paste it into the search bar to get a quick search. If I type 'Squeeze' into the search bar it takes a long time to find the required search. Possibly because of the huge database I have.

In Creative's Mediasource, I could configue the search bar to search by category(eg artists, genre, year, track, etc). So to search for The Squeeze, I would select 'artist' on the search bar and then type in 'S', as soon as I typed in 'S' all artists beginning with 'S' would be listed. Then typing in 'Q', all artists begininging with 'SQ' would then be listed. It was a good search tool as it made accessing data/tracks quick.

Any chance of having something similar for the fantastic MediaMonkey?

Ray

Mizery_Made
Posts: 2283
Joined: Tue Aug 29, 2006 1:09 pm
Location: Kansas City, Missouri, United States

Re: Search function

Post by Mizery_Made » Sat Aug 27, 2011 10:09 am

You can type "artist:Squeeze" into the search bar and it'll only search for artists with Squeeze.

Lowlander
Posts: 47522
Joined: Sat Sep 06, 2003 5:53 pm
Location: MediaMonkey 5

Re: Search function

Post by Lowlander » Sat Aug 27, 2011 10:39 am

And you can click on the search button to open basic or advanced search giving even more control over what you search.
Lowlander (MediaMonkey user since 2003)

thefaceman
Posts: 367
Joined: Sun Aug 28, 2005 10:43 pm

REQ: For 'Artist' only

Post by thefaceman » Fri Oct 21, 2011 1:47 pm

How do I 'customize' the Search window to ONLY search the 'artist' field. currently it shows that it searches 'artist and album artist' fields. So unless i 'blank out' all of my 'album artist' fields, how can I find only a search results from the ARTIST field ONLY

Thanks in advance

Lowlander
Posts: 47522
Joined: Sat Sep 06, 2003 5:53 pm
Location: MediaMonkey 5

Re: Search function

Post by Lowlander » Fri Oct 21, 2011 2:45 pm

Tools > Options > Search has independent options for Artist and Album Artist in MediaMonkey 4. Not sure if it was separated as well in MediaMonkey 3.
Lowlander (MediaMonkey user since 2003)

nohitter151
Posts: 23640
Joined: Wed Aug 09, 2006 10:20 am
Location: NJ, USA
Contact:

Re: Search function

Post by nohitter151 » Fri Oct 21, 2011 2:54 pm

Lowlander wrote:Tools > Options > Search has independent options for Artist and Album Artist in MediaMonkey 4. Not sure if it was separated as well in MediaMonkey 3.
yes, same in MM3.
MediaMonkey user since 2006
Need help? Got a suggestion? Can't find something?

Please no PMs in reply to a post. Just reply in the thread.

thefaceman
Posts: 367
Joined: Sun Aug 28, 2005 10:43 pm

Re: Search function

Post by thefaceman » Fri Oct 21, 2011 3:31 pm

well that helped me find a clunky way to find things

i will use the search field to search for artist (ONLY) and use the magnify glass search to find the titles.

i was hoping to find a way to customize the Magnify Search window to ONLY search artists, but it lists BOTH artist AND album artist, even when I have 'artist' only checked in the checkbox (but that checkbox is for the SEARCH ALL Fields box.

I guess I will have to put in a feature request to allow the search window to be customized so that i can list the specific fields i want to search independently

If there is a way to 'fix' this please let me know

-thanks :(

Lowlander
Posts: 47522
Joined: Sat Sep 06, 2003 5:53 pm
Location: MediaMonkey 5

Re: Search function

Post by Lowlander » Fri Oct 21, 2011 5:17 pm

The Advanced tab can search only Artist.
Lowlander (MediaMonkey user since 2003)

thefaceman
Posts: 367
Joined: Sun Aug 28, 2005 10:43 pm

Re: Search function

Post by thefaceman » Mon Oct 24, 2011 7:45 am

Thanks that is a little easier to use, since it is in one window instead of having to go to different places. I would have like to be able to just type in the artist and/or title into a blank line, but I can deal with 'editing' the search everytime. I had seen this feature before but it was not 'intuitive' as to how to use it. But once you pointed out that it would be a 'solution', I figured out how to use it.

Thanks for your help and time

Mii
Posts: 3
Joined: Tue Nov 10, 2009 6:13 am

Re: Search function

Post by Mii » Thu Feb 16, 2012 5:09 am

I am having a similar problem. I used to be able to type in my search criteria (in the search bar) and it would bring up the options available as I typed.
Now it has stopped doing that and I have to hit the enter key to get it to do a physical search.
Is this search function linked to iTunes by any chance?
I have tweaked my advanced search, changed the criteria (whole word search in advanced search) and done a "maintain library" run and still no luck.
I really do prefer the quick check option and it makes it so much simpler.

Lowlander
Posts: 47522
Joined: Sat Sep 06, 2003 5:53 pm
Location: MediaMonkey 5

Re: Search function

Post by Lowlander » Thu Feb 16, 2012 11:48 am

For me it still does instant search, but it is a lot slower in starting the search. This is actually good as it has increased performance a lot.
Lowlander (MediaMonkey user since 2003)

Mii
Posts: 3
Joined: Tue Nov 10, 2009 6:13 am

Re: Search function

Post by Mii » Mon Feb 20, 2012 3:07 pm

I found the issue.
It was a theme I downloaded off the MM site called iMonkey which was causing all the issue.
Took me 7 days to find it but all sorted now.
Last edited by Mii on Tue Feb 21, 2012 2:35 pm, edited 1 time in total.

Lowlander
Posts: 47522
Joined: Sat Sep 06, 2003 5:53 pm
Location: MediaMonkey 5

Re: Search function

Post by Lowlander » Tue Feb 21, 2012 12:31 pm

You're right with the iMonkey skin MediaMonkey doesn't search while typing.
Lowlander (MediaMonkey user since 2003)

Mapache

Re: Search function

Post by Mapache » Sun Apr 29, 2012 3:35 am

Hi,

I happen to have this problem also, but in my case I did not have this particular skin (iMonkey) installed and yet I can't use the search function.

The only way for me to make the search work is to click "disable skins" in the options, but in this case I can't have the MicroMonkey player any more... The skin I use is the Glided one. I may have installed several skins in the past, but I've removed them since and still no luck.

Do you have any idea of how resolving this problem? The search function is really... useful :D

Thanks in advance guys :wink:

Lowlander
Posts: 47522
Joined: Sat Sep 06, 2003 5:53 pm
Location: MediaMonkey 5

Re: Search function

Post by Lowlander » Sun Apr 29, 2012 12:25 pm

Which version of MediaMonkey (Help > About)? I have no issues using the Vitreous skin on 4.0.5.1485.
Lowlander (MediaMonkey user since 2003)

Post Reply